Mario Party DS Review

Recenties van DS Games.
Plaats reactie
Melleke
Retired Admin
Retired Admin
Berichten: 1395
Lid geworden op: 17-12-2007 14:54

Mario Party DS Review

Bericht door Melleke » 27-12-2007 20:22

[b]Mario Party DS Review[/b]


Dik acht jaar geleden verraste Nintendo vriend en vijand door Mario Party uit te brengen op de Nintendo 64. Het was een combinatie van een bordspel en een groot aantal minigames, wat ontzettend goed uitpakte. Vooral de multiplayer mode werd destijds door de pers geprezen. Menig controller werd versleten door de spelletjes die als doel hadden zo hard mogelijk met het pookje op en neer te bewegen. Het is dan ook niet vreemd dat er geconstateerd kan worden dat het een van NintendoÂ’s best verkopende franchises is. Inmiddels zijn we beland bij het tiende deel van de serie, waarvan de hoofdkenmerken nog steeds onveranderd zijn.


Zoals inmiddels gebruikelijk in Mushroom Kingdom heeft bad-guy Bowser het gehad met de lieflijke vriendenkring van Mario. Hij besluit een plannetje op te stellen om eens lekker te kunnen lachen en schrijft een brief waarin hij onder andere uiteenzet dat hij enorm veel spijt heeft van zijn gedrag ten opzichte van de anderen en dat hij een gezellig feestje organiseert. Nu zijn de bewoners van het koninkrijk van princess Peach niet vies van een party waar de nodige drank aanwezig is (waar vanuit gegaan kan worden, met iemand als Bowser als organisator van het geheel) en ze vertrekken dan ook vol goede moed richting Bowser’s kasteel. Eenmaal daar aangekomen, blijkt de uit de kluiten gewassen Koopa iets anders met het in onze wereld zeer populaire gezelschap van plan te zijn. Ze worden omgetoverd tot immens kleine wezentjes, waarna Bowser bijna omkomt van geluk. De enige manier om weer terug te keren naar hun normale grootte is het verzamelen van Bowser’s sterren en hem hierdoor uiteindelijk te verslaan. Dit is echter makkelijker gezegd dan gedaan, want elke ster wordt bewaakt door één van de vele slechteriken in Paddestoelenland.

[img]http://i248.photobucket.com/albums/gg20 ... i/Nintendo DS Lite/MP01.jpg[/img] [img]http://i248.photobucket.com/albums/gg20 ... i/Nintendo DS Lite/MP02.jpg[/img]

Zoals reeds in de inleiding werd aangegeven, is de basis van Mario Party zo goed als onveranderd gebleven. Voor de lezers die nog niet bekend zijn met de franchise zal ik even kort uiteenzetten wat het spel inhoudt. Nadat je een van de personages uit het Mario-universum gekozen hebt zal je een levendige vorm van ganzenbord betreden. Net als het originele bordspel zijn ook hier veel vakjes te vinden met een speciale functie, bijvoorbeeld een leuke bonus of een vervelende straf. Hier zal je het grootste gedeelte van het spel doorbrengen. Hier wordt het aspect aangestipt waar Mario Party zich onderscheidt van andere party-titels. Wanneer iedereen aan de beurt is geweest, zal er één van de vele minispellen gespeeld worden. Deze zijn in te delen in drie hoofdgroepen: iedereen strijdt voor zichzelf, twee tegen twee of drie tegen één (waarbij de alleenstaande speler meerdere voordelen kent om balans te houden in het betreffende spel). Door op de juiste vakjes te komen in het bordspel of door de minigames tot een goed einde te brengen, verdien je muntjes. Hiermee kun je sterren, waarvan er zich telkens maar één op het spelbord bevindt, kopen. Wie aan het einde van de rit de meeste sterren heeft, mag zich de winnaar van het potje noemen.

Op het technische gebied doet het spel wat er verwacht wordt van een partygame. Volle kleuren, vrolijke deuntjes, dit soort zaken zijn allemaal te vinden in Mario Party DS. Verwacht echter geen grafische hoogstandjes. Het spel is weliswaar volledig drie-dimensionaal en kent ook aardig wat speciale effecten, maar is bij vlagen vrij kartelig en onscherp en kan zich bij lange na niet meten met de technische toppers van de DS. Toch zullen de graphics nooit storend worden en ziet het er gemiddeld genomen vrij aardig uit. De muziek is daarnaast van het vertrouwde hoogwaardige niveau van Nintendo. Vrijwel alle melodieën weten de juiste snaar te raken en binnen no-time zit je de liederen mee te neuriën.

[img]http://i248.photobucket.com/albums/gg20 ... i/Nintendo DS Lite/MP03.jpg[/img] [img]http://i248.photobucket.com/albums/gg20 ... i/Nintendo DS Lite/MP04.jpg[/img]

Dit genre staat of valt echter met de kwaliteit én de kwantiteit van de minispellen. Met het laatstgenoemde zit het zeker goed. Mario Party DS bevat meer dan zeventig verschillende, die allemaal met vier personen te spelen zijn. Hiermee onderscheidt de game zich van bijvoorbeeld Wario: Smooth Moves, waar slechts een beperkt aantal spellen tegelijkertijd te spelen was. De kwaliteit is echter wat wisselvallig. Er zitten een aantal hele leuke en verslavende spellen in die goed gebruik maken van de mogelijkheden van de DS, maar er zijn ook een paar te vinden die erg tegenvallen en niet uitnodigen om nog een keer gespeeld te worden. Gelukkig is dit eerder een uitzondering en kan het merendeel van de minigames betiteld worden als ‘degelijk’ en ‘de moeite waard’. Ook zitten er titels in die verwijzen naar een franchise van Nintendo, wat in de meeste gevallen voor een kleine glimlach zorgde.

Partygames speel je, de naam zegt het al, normaal gesproken niet in je eentje. De singleplayer-mode is wel redelijk aantrekkelijk gemaakt door onder andere een luchtige verhaallijn en enkele pittige uitdagingen toe te voegen. De eerste uren zal Mario Party je dan ook niet gaan vervelen. Toch komt de game het beste tot zijn recht wanneer je met meerdere mensen speelt. De AI is namelijk bij vlagen zeer matig te noemen en er is slechts weinig dat kan tippen aan het gevoel om van je vrienden, die zichzelf echte gamers noemen, op het laatste moment de allesbeslissende ster voor hun neuzen weg te kapen. Hudson Soft heeft begrepen dat niet iedereen in staat is een exemplaar van het spel te regelen en je kunt al met één kopie van de game genieten van de multiplayer-modus.

[img]http://i248.photobucket.com/albums/gg20 ... i/Nintendo DS Lite/MP05.jpg[/img] [img]http://i248.photobucket.com/albums/gg20 ... i/Nintendo DS Lite/MP06.jpg[/img]

Er is echter een groot minpunt te vinden. Mario Party DS kent namelijk geen online-mode. De reden voor het ontbreken van deze, voor de DS zeer belangrijke, functie is mij volledig ontgaan maar dit was de uitgelezen mogelijkheid voor Nintendo om naast Mario Kart, Animal Crossing, Metroid & Pokémon een vijfde titel te produceren die het online gebeuren van het bedrijf naar een hoger niveau had kunnen tillen. Daarnaast zijn er genoeg spelers te vinden met zeer weinig mensen in de omgeving die én de tweeschermige handheld van Nintendo bezitten én zin hebben om een virtueel gezelschapsspel te doen. En wanneer dit het geval is, en je het singleplayer-gedeelte van de game wel gezien hebt, is het logisch dat je graag online wilt spelen. De ontwikkelaars dachten er blijkbaar anders over waardoor wij nu gedoemd zijn tot het spelen tegen computergestuurde karakters of lokale vrienden.

Mario Party DS is een zeer degelijke game, die de aanschaf dubbel en dwars waard is. Zeker wanneer je speelgrage vrienden in je omgeving hebt wonen die regelmatig in zijn voor een potje. Waar de simpliciteit van het technische gedeelte van het spel vergeven wordt, gebeurt dit niet met het ontbreken van het online gedeelte. Dit gemis zorgt ervoor dat er niet de status bereikt zal worden van een titel als Mario Kart DS (die tot op dit moment nog steeds een van de meest gespeelde spellen is op de DS) en kost de game daarnaast een volledig punt.

Nientje
Nintendo Newbie
Nintendo Newbie
Berichten: 29
Lid geworden op: 18-07-2009 17:44

Bericht door Nientje » 23-07-2009 12:14

Mario Party DS is inderdaad een erg leuk spel....Ik speel hem regelmatig met mijn man samen. Allebei de DS in de hand en dan via download en play samen spelen. Het enige nadeel is dat je heel snel alle minigames hebt gezien en het misschien een beetje saai kan worden op den duur

Plaats reactie

Terug naar “DS - Reviews en Previews”